Åpent møte - 100 år siden Arkitekt Sverre Fehn ble født.
Møte 31/10-2024: Fotograf Nils Vik fra Dagens Næringsliv og magasinet D2 tok oss med inn i Norges mest kjente arkitekt, Sverre Fehns arbeider og virke.
Det er lite dokumentasjon av Fehns arbeider. Det viser at arkitekturen tas for gitt og vises når bygninger er oppført og mens de finnes fysisk. Fehn bidro med 30 realiserte prosjekter, men hadde over 100 på tegnebordet, men mange stoppet der.
Nils Vik har sett det som en oppgave å dokumentere dette. Nå finnes mye på Nasjonalmuseet, men i for bindelse med 100-årsjubileet for hans fødsel er det helt stille, også fra Nasjonalmuseet.
Nils Vik har fotografert 29 av hans 30 eksisterende bygg. Fehn gikk ut av Arkitekthøyskolen i 1949 og hans første arbeider var med Økern Aldershjem og Sandvigske Samlinger.
Han hentet mye inspirasjon fra Marokko med stein som bygningsmateriale, og Japan. Fra Japan var det spesielt det å bringe naturen inn i bygningene slik at natur og bygning var i et samspill med umerkelige overganger. Naturlig lys var også vesentlige elementer i arkitektonisk utforming. Byggene snakker med landskapet.
Fehns arbeider dreise seg ikke vare om selve bygningene men omfattes også interiør som møbler og fast innredning. Til og med dørhåndtak inngikk i arbeidene.
Et hjem skal være en hule – et følbart trygt sted.
Han var tidlig ute med «transformasjonsarkitektur» - lenge før det ble et begrep – hvor nye elementer bygger på gamle. ET eksempel på dette er Storhamarlåven på Domkirkeodden oppført i 1977.
Nils Vik viste en rekke eksempelbilder fra ulike arbeider. Blant annet Skådalen Døveskole, et genialt bygg, men som ble «drept» av Dagbladet og som førte til en knekk i Fehns anseelse og tilfang av oppgaver stilnet. Det førte ham tilbake til Arkitekthøyskolen som lærer, og hans elever kalte ham «en gud-benådet formidler av arkitektur». Og etter hvert ble nye prosjekter realisert Men i 1997 ble han tildelt «arkitekturens nobelpris», Pritzker-prisen,
I Nordre Follo er han representert ved Villa Underland og Villa Sætren.
Jan Gregersen (1.11.24)