Åpent møte – Hvorfor trenger vi å verne skogen?
17. oktober 2024: Marte Skjerping fra World Wildlife Fond (WWF) kom til oss og fortalte om regnskog, norsk skog og det mangfoldige livet i skogen og betydningen av å bevare den.
Marte Skjerping har master i regnskogsbevaring. Hun har arbeidet i Røde kors og på NMBU og nå i WWF. Hun har studert skog og brukt og vært i skogen i hele sitt liv. Alle mennesker har et forhold til skogen. Den omgir oss. Den gir oss ro og avkobling.
Hun fortalte om det treårige prosjektet «Skogen er mer enn bare trær» hvor målgruppen er barn og ungdom.
Dette arbeidet skal også danne grunnlaget for en nyansert debatt om skogen. Et annet prosjekt – «Skogkur 2030 – Siste sjanse for gammel-skogen». Skogen er faktisk det øko-systemet det står dårligst til med.
Marte hadde praksis i regnskogen i Perus nordlige del, utkanten av Amazonas, men kunne også studert regnskog i Norge, fordi vi faktisk har det her også.
Regnskogen Amazonas nærmer seg et vippepunkt hvor egenskapene til typisk regnskog ikke lenger kan opprettholdes. Det er regnskogen selv som opprettholder de klimatiske forutsetningene for å forbli en regnskog.
Hun fortalte at vi i Norge har over 44000 arter i flora og fauna, hvorav 43 % er insekter og 30 % sopp og planter. Artsmangfoldet lever i skogen – hele 26000 arter. Skogen er undervurdert mht helsemessig viktighet. Flere må bli glade i skogen.
I Norge har vi 12 millioner dekar skog. 8,6 millioner av dette er produktiv skog. Produksjonsskogen er ikke gammel. Trærne hugges etter 70-80 år. Bare 2,4 % av produktiv skog er eldre enn 160 år. Vi har tresorter som kan bli opptil 1000 år gamle i Norge. Både gamle og døde trær er viktige for artsmangfoldet.
Noe de færreste tenker på er at verdens største økosystem ligger på den nordlige halvkule og strekker seg fra Sibir i øst, via de skandinaviske landene og over til Canada i vest. Dette er et viktig karbonlager.
Avskogingen i Norge er på ca 60 km2. Norge har påtatt seg internasjonale forpliktelser ifm skogsbevaring - «Naturavtalen».