Det nye Radiumshospitalet: Et gigantløft – på rekordtid!
11. april 2024: Mona Nyberg fra Sykehusbygg HF om prosjekt nytt klinikk- og protonbygg på Radiumshospitalet
Noen prosjekter i megaklassen hører man lite om. De bare rusler og går, og plutselig står de der, klare til bruk. Et slikt prosjekt er Radiumshospitalets ny klinikk- og protonbygg til rundt 40 milliarder kroner, med alle sidekostnader. Andre prosjekter i tungvektsklassen, som Follo-tunellen og Helseplattformen, kan holde liv i et stort antall journalister, året rundt.
På møtet 11, april kom prosjektleder Mona Nyberg fra Sykehusbygg HF til Rotary for å fortelle om Prosjekt nytt klinikk- og protonbygg ved Radiumshospitalet. Det ble en virkelig overbevisende, ja ganske enkelt imponerende redegjørelse.
Oslo universitetssykehus HF Radiumhospitalet er et spesialisert kreftsykehus lokalisert like ved ring 3 i Oslo. Radiumhospitalet er Skandinavias største kreftsykehus.
Det nye bygget vil bestå av et nytt klinikkbygg på 36’ m2 og et protonbygg 9’m2. Byggene kobles sammen med eksisterende bygningsmasse og man har revet flere gamle bygg for å gi plass til nybyggene. Total kostnadsramme er ca 40 milliarder kroner.
Protonterapi er noe nytt i Norge og det skal etableres 3 behandlingsrom i Oslo og 2 behandlingsrom ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen. På hvert sted vil ett av rommene benyttes til kreftforskning.
Hva er det nye med protonterapi? Protonterapi, eller protonstråling, er ikke mer kurativ, men en mer presis strålebehandlingsform enn vanlig stråling med fotoner. Den nye metoden gir mindre skader på friskt vev og færre langtidsbivirkninger for noen krefttyper. Protonbehandlingen er foretrukket for pasienter med hode/hals krefttyper og for barn. Det er litt over 120 anlegg under planlegging/bygging/i drift i hele verden i dag, og ca 200 000 pasienter er behandlet per 2022. I Norge sendes 50-100 pasienter til utlandet for protonstråling årlig, men når anleggene i Norge står ferdige vil mer enn 2000 pasienter årlig.
Mona redegjorde med bilder og tekst for utfordringene i byggefasen med trang byggeplass og utfordrende grunnforhold (kvikkleire). Protonutstyret stiller også helt spesielle krav på grunn av utstyrets kompleksitet og radioaktiv stråling. Klinikkbygget skal overleveres til eierne i løpet av april i år mens protonbygget vil kunne tas i bruk mot slutten av 2024.
Når hørte man sist om et prosjekt til 40 milliarder som kom i mål til rett tid og innenfor vanlige kostnadsrammer? Her fikk vi svaret på det!
Nordre Follo, 16/4 2024 Ingard Moe og Kjell Opheim