Robert Mood: «Kan en konføderasjon være løsningen på Palestina-problemet?»
Ski og Langhus Rotaryklubb torsdag 7. mars 2024
Det var «stinn brakke» da Robert Mood holdt sitt meget aktuelle foredrag: «125 år i Midt-Østen på 45 minutter» 7. mars. Mood var sjef for FN’s observatørstyrke i Syria, etter tidligere å ha vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten.
Mood startet med de fryktelige pogromene av jøder som fant sted i Øst-Europa, og som ble starten på sionistbevegelsen, som ville tilbake dit jødene ble fordrevet fra for 2000 år siden. I dag er der en jødisk stat der, i et område som er så lite at Mood kunne se lysene i Jordans hovedstad Amman fra sitt kontor i Jerusalem!
Går vi tilbake til slutten av første verdenskrig fantes det ikke stater i området. Folkeslagene bodde om hverandre, uten formelle grenser. Det var britene som introduserte dette med stater. Først lovet de palestinerne en egen stat som takk for at de hjalp britene i kampen mot ottomanene. Tre år senere sa de det samme til sionistene. I det som senere ble kalt for Balfour-erklæringen, sto det at det skule etableres et nasjonalt hjem for den jødiske befolkningen. Men – det sto også at dette ikke skulle gå ut over de ikke-jødiske gruppene. De skulle få bo og arbeide som før. Det samme sto svart på hvitt i FN-resolusjonen av 1949. Under 2. verdenskrig ble jødene utsatt for ufattelige overgrep, og de som slapp unna gasskamrene var ofte ikke velkomne tilbake til sine opprinnelsesland heller. Derfor gikk FN med på opprettelsen av en jødisk stat. Ikke desto mindre ble staten Israel unnfanget ved krig og vold, sa Mood. Rundt 700 000 måtte flykte til nabolandene og det er nå tredje generasjon som bor i flyktningeleirene. Fordrivningene og massakrene som fulgte er like levende for palestinerne som holocaust er det for jødene. For israelerne ble senere jevnlige selvmords-aksjoner en del av den brutale hverdagen.
Finnes det noen løsning på Palestina-problemet? En to-statsløsning er det FN og de store aktørene jobber for, men problemet er realitetene på bakken, sa Mood. I starten var det 7000 ulovlige settlere på Vestbredden. Nå er det 730 000, som regjerer området med våpen i hånd. Palestinerne i området, som gjerne jobber i Israel, blir utsatt for en sammenhengende ydmykelse. Det globale syd setter likhetstegn mellom dette og apartheid. Og Israels viktigste støttespiller, USA, synes ute av stand til å kunne gjøre noe med det grunnleggende.
Hvis en to-statsløsning ikke kan etableres, hva er da løsningen, spurte Robert Mood, og fremsatte selv et mulig svar: En konføderasjon kan være tingen! Det innebærer at det er to formelle stater, men hvor innbyggerne har statsrettigheter i den ene, samtidig som de kan bo og arbeide der de vil. Kanskje 7. oktober kan bli det som skulle til for å finne en omforent løsning på dette store problemet, avsluttet Robert Mood. Slik andre verdenskrig ble en katalysator for en ny verdensorden, som har vart i 70 år.