Kort resyme av EGO- foredrag Per Einar og Dag den 20. april 2023
Planteelskende kjemiker møtte avlings-fremmende økonom!
Gode og innsiktsfulle foredrag er ett av Rotarys kjennetegn, men når to av lokallagets veteraner setter hverandre stevne for å fortelle om sine karrierer og sine liv, er interessen ekstra skjerpet blant de tilstedeværende. Slik var det også på møtet den 20. april 2023, da Per Einar Fjeldstad og Dag Birkelund fortalte om seg selv.
Født i en rundkjøring, ble leder av Produktregisteret Per Einar (f.1944) vokste opp i området hvor det i dag er en rundkjøring, nedenfor Langhus skole. Den gangen bodde det bare 800 mennesker på Langhus, mot dagens 10 – 12 000! Langhus gård lå like ved, og Per Einar besøkte Hilda Langhus, som hadde kuer, griser, høns, sauer, hester og hund. Han utviklet tidlig en livsvarig interesse for planter, farfar var gartner, men andre interesser kom også til, som foto, birøkt, elektronikk, kjemi og friluftsliv.
Takket være lektor Roer på Ski interkommunale høgre allmennskole forsto han at det var kjemiker han skulle bli, og i 1972 fikk han sin cand.real. fra UIO. Etter et par innledende år som vitenskapelig assistent og universitetslektor, fulgte 20 år med vekt på yrkeshygiene og arbeidsmiljø, og endte som seksjonssjef for kjemisk seksjon i Statens Arbeidsmiljøinstitutt.
I 1994 gikk Per Einar over i Produktregisteret, som var en etat med opplysninger om kjemiske produkter som inneholder farlige kjemikalier. I 2008 ble virksomheten slått sammen med det som i dag heter Miljødirektoratet. Per Einar fortsatte som sjef til 2010, og ble pensjonist i 2011.
Hva gjør en aktiv pensjonist som Per Einar? Alt som er gøy, ifølge ham, og noen eksempler: Familie, hage, hus, Langhus Blæselag, slektsgranskning, Funchal og Fagerfjell, og ikke minst – Rotary!
Sammen med Sissel har denne svært aktive og energiske karen tre barn og fem barnebarn. Og – han bor fortsatt bare et steinkast fra rundkjøringen der han ble født.
Et utrolig variert liv, i ett og samme konsern!
Nestemann ut var Dag Birkelund, en ekte 48-modell, også fra Langhus. Dag lot oss innledningsvis dvele ved et fantastisk flott foto over Risør, mens han fortalte om oppveksten sin i denne idyllen av en by. Her bodde han til 1967, da det var tid for å velge yrkesretning. Dag endte opp i det glade Bergen, der han ble siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i 1973.
Allerede før eksamen hadde han fått jobb i Norsk Hydros nitrogendivisjon. Der ble han til 1979, bare avbrutt av et års studier i Nevada, med Graduate Award fra Rotary International!
Utenlandsoppholdet ga mersmak, og alt annet ville kanskje også vært naturstridig, i denne svært internasjonale bedriften?
Fra 1979 til 1985 var Dag å finne i Hydros gemakker i Brussel, etterfulgt av tre år i eksotiske Qatar. Ett av foredragets høyde-punkter var da han fortalte om hjemturen i bil fra Qatar til Norge, hvor han og familien kjørte gjennom land som det i dag ville vært utenkelig å kjøre igjennom overhode. Bilturen var på 10 400 km og tok fire og en halv uke!
Av naturlige grunner var det nå tid for noen år ved hovedkontoret i Oslo, men fortsatt rettet mot gjødselvirksomheten utenfor Europa, først som ansvarlig for Latin-Amerika, med base i Oslo. og deretter i Tampa i Florida som økonomisjef for USA, Canada og Mexico. Vi er nå kommet til 2001, og fra nå og frem til pensjonsalder arbeidet Dag ved hovedkontoret, som ble Yara i 2004. hovedsakelig med finansiering av datterselskapene verden rundt.
Og privatlivet, da? Dag er gift, har to barn og fire barnebarn, og når hus og hytte har fått sitt, er det tid for golf og – selvsagt – Rotary!
Referent: Kjell Opheim