Åpent møte – «Lykkelandet – en fortelling fra innsiden av det norske oljeeventyret.»
Møte 21. november 2024: Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen tok oss med inn i sine opplevelser som «deltaker» i oljeeventyret basert på sin nye bok med samme tittel.
Olsen begynte med å minne forsamlingen om «Ola Nordmanns» drømmer på 60-tallet, da Norge og nordmenn var fattige. Inntektsnivået lå på beskjedne 80 % av «Søta Bror» - svenskenes, som hadde langt mer utbygd industri og næringsliv enn i Norge.
Olsen fortalte også om sin personlige eventyrlige reise som sentral deltaker. Først som forsker i Statistisk Sentralbyrå, så i Finansdepartementet og til slutt som sentralbanksjef. Boken han nettopp har utgitt er både personlig – men også en sakprosabok. Olsen hadde ikke planlagt å skrive bok – og han førte heller ikke dagbok. Den er faktabasert på egen hukommelse og kildemateriale.
Hvorfor han hadde denne karrieren tilskrev han i utgangspunktet at han traff sin kommende kone på gymnaset og etter endt skolegang ikke ville følge i sin fars fotspor med studier ved NTH i Trondheim, men bli i Oslo. Han valgte samfunnsøkonomi-studiet ved Universitetet i Oslo og kom under Nobelprisvinneren, Professor Ragnar Frischs vinger der. Frisch, Erik Brofoss både som finansminister og sentralbanksjef, og Peder Jacob Bjerve leder av SSB utgjorde et triangel hvor Olsen befant seg og det påvirket hans karriere.
Øystein Olsen beskriver i boken hvordan Norge tok skrittet fra skipsbygging til å bli stor på leverandørindustri for havbasert oljeleting og produksjon. Norge har en enestående ekspertise på dette og denne kunnskapen gir store eksportinntekter.
I boken forteller han også om utviklingen av forvaltningen av oljeformuen som begynte å strømme inn. Om opprettelsen av Oljefondet og samspillet mellom oljeinntektene og Statsbudsjettet. Før oljefondets opprettelse i 1990, ble oljepenger og lånte penger brukt som motkonjunkturmidler på slutten av 70-tallet.
Så fikk vi «jappetiden» 1988 til 92 og flere norske baker gikk konkurs.
Olsen tok oss gjennom de tanker og ideer som lå til grunn for Statens Petroleumsfond, forventet og reell utvikling og etter hvert «Handlingsregelen» som bestemmer hvor mye av Oljefondet som kan brukes for ikke å svekke kapitalen. Oljefondet er nå på 3-4 ganger Norges BNP.
Han ga også et innblikk i det politiske rabalderet som var rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som forvalter av Oljefondet.
Jan Gregersen (22. nov 2024)