Åpent møte – Winston Churchill – Hvor stor var han.
Møte 14. november 2024: Yngve Kvistad fra VG fortalte og ga et nytt innblikk i legenden Winston Churchill om hvorfor Winston Churchill er relevant i dag.
Yngve Kvistad tok forsamlingen inn i en rekke ukjente sider av Winston Churchills både private og offentlige liv. 30. november er det 150 år siden Churchill ble født. Det finnes et rikholdig utvalg av biografier om Churchill – hele 110 stykker, men det er den siste av forfatteren Andrew Roberts som har bragt frem i lyset hittil ukjente sider av ham. Dette ble muliggjort av at Dronning Elizabeth II ga Roberts tilgang til hennes far, Kong Georg VI’s dagboknotater fra kongens mange møter og samtaler med Churchill – både som statsminister og under tiden også som personlig venn.
Kvistad, som allerede som barn fikk sin første bok om Churchill og som i dag har mange hyllemetere med biografier og andre bøker om ham, ga oss menge innblikk i Winston Churchills liv. Han hadde store tanker om seg selv – han sa til en venn allerede som 16-årsing at han i fremtiden ville redde London og England. Noe han jo faktisk gjorde under WWII. Churchill blir av mange fremstilt som krigshisser og rasist men det glemmes at han bl a. sto opp mot generalene som ville ødelegge religiøse symboler under krigen i Sudan og han sto – som sin far Sir Randolph Churchill, på jødenes side i Europa da antisemittismen var på fremmarsj.
Som politiker gjorde han mange feil, men han hadde en enestående evne til å lære av feilene og aldri gjøre dem om igjen. Da han ble utnevnt som statsminister i mai 1940, skal han ha uttalt at han følte at han «vandret med skjebnen». Han hadde tro på skjebnen. Han hadde kommet fra en rekke situasjoner som kunne endt hans liv. Både angrep, alvorlige ulykker og farefulle situasjoner. Han hadde også gamblet bort mye av sin formue, men kom seg alltid på bena igjen.
Kvistad oppsummerte Churchill med å fremheve følgende:
Han hadde et svært nært forhold til den jødiske befolkningen og fikk tidlige varsler om situasjonen i Europa.
Churchill var også historiker og gjennom sin forståelse av historien forutså han tidlig hvilke krefter som utviklet seg politisk i Europa ved å gjenkjenne tidligere makthaveres handlinger, bl. a. i Spania – Inkvisisjonen, Østerrike og ikke minst Napoleons Frankrike.
Han hadde også fulgt fremvekst av islamsk fundamentalisme og hvordan den utviklet seg i datidens India.
Churchills veltalenhet og evne til å selv forfatte sine taler og få innholdet til åsitte hos tilhørerne.
Kvistad avsluttet med to uttrykk/ord – med norsk tilknytning – som Churchill krediteres for; nemlig «to be a quisling» i betydningen å være en forræder, og «to be namsosed» i betydningen å bli knust militært, som engelsmennene ble i mai 1940 da de forøkte å stanse tyskernes fremmarsj i Midt-Norge.
15. nov 2024 Jan Gregersen